Εκπαιδευτικες - επιμορφωτικες δρασεις με χρηση εικονικων κοσμων

 

 

Α. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Αρχική πρόσκληση του προγράμματος

Περιεχόμενο του προγράμματος

 

Η σχετική σελίδα του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου για το Πρόγραμμα

20/04/2016 Ολοκλήρωση εξ αποστάσεως προγράμματος για μαθητές Ε- και Στ΄ τάξης με θέμα: "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο - Αξιολόγηση της Πληροφορίας"

Ολοκληρώθηκε αισίως το εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε- και Στ΄ τάξης με θέμα: "Ασφάλεια στο Διαδίκτυο - Αξιολόγηση της Πληροφορίας", το οποίο υλοποίησε ο Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας Δημοτ. Εκπ/σης Κυκλάδων με την τεχνολογική υποστήριξη του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων και του Πανεπιστήμίου Αιγαίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε εξ αποστάσεως συναντήσεις στην πλατφόρμα εικονικού κόσμου opensim και στην πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης BigBlueButton.
Τα σχολεία που συμμετείχαν πλήρως στο πρόγραμμα ήταν: Δημ. Σχολείο Απεράθου, Κορώνου, Χαλκείου, Δαμαριώνα, Βίβλου Νάξου, Δονούσας και Ανάφης. Στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε παρακολούθηση επιλεγμένων βίντεο σχετικών με το θέμα του προγράμματος, εκπόνηση δραστηριοτήτων στην τάξη, συνεργατική διαπραγμάτευση ερωτημάτων κατά ομάδες σχολείων, παρουσιάσεις πορισμάτων συζητήσεων στην ολομέλεια και παιχνίδι ρόλων κ.ά.

πρώτες εικόνες από το πρόγραμμα

asfaleia_diadiktyo_Klouvatos from kos tas on Vimeo.


βίντεο από την 7η και 8η συνάντησηβίντεο 6ης συνάντησης

 

 
 

02/03/2016

ΕΝΑΡΞΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ" ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄- ΣΤ΄ ΤΆΞΗΣ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικών Σχολείων της περιφέρειας ευθύνης μας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την 3η Περιφέρεια Δημοτικής Εκπ/σης Κυκλάδων και το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων, με την τεχνολογική υποστήριξη και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η 1η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 11.45-12.25. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προετοιμασία σας.

 

 

23/11/2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ Ε΄ ΚΑΙ ΣΤ΄ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Αφορά σε πρόσκληση για συμμετοχή των εκπαιδευτικών των Ε΄ και Στ΄ τάξεων μαζί με τους μαθητές τους στο εξ αποστάσεως εκπαιδευτικό πρόγραμμα για θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο της 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων.
Απευθύνεται σε ολιγοθέσια και σε πολυθέσια δημοτικά σχολεία της 3ης Περιφέρειας Δημοτ. Εκπ/σης Κυκλάδων.
Η πρωτοτυπία του έγκειται στη χρήση Εικονικών Κόσμων σε συνδυασμό με την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Moodle καθώς και στις ομαδοσυνεργατικές προσεγγίσεις διδασκαλίας και μάθησης.
Η διεξαγωγή του προγράμματος, 1 ώρα την εβδομάδα (10 συνολικά ώρες), θα γίνει στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης.
 
Προσοχή! Προθεσμία υποβολής συμμετοχής: 29 Νοεμβρίου 2015.

Υποβάλετε αίτηση συμμετοχής εδώ:

 

 
 

B. ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΗ ΤΑΞΗ"

 

04/02/2015

 Έναρξη εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος με θέμα: "Διαφοροποίηση της διδασκαλίας στη σύγχρονη ανομοιογενή τάξη" διάρκειας 30 ωρών

 

Ενημερώνουμε ότι έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Διαφοροποίηση διδασκαλίας στη σύγχρονη ανομοιογενή τάξη». Από τους 22 ενδιαφερόμενους, οι 18 πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές που τέθηκαν για την επιτυχή συμμετοχή τους, κυρίως αναφορικά με τον εξοπλισμό που διαθέτουν.

Αποφασίστηκε η συμμετοχή και των 18 συναδέλφων, οι οποίοι ήδη έχουν ενημερωθεί. Έχουμε ήδη προωθήσει το αρχείο με τα στοιχεία των συμμετεχόντων στον υπεύθυνο του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων, προκειμένου να γίνει η εγγραφή τους στο MOODLE και να τους αποσταλούν οδηγίες για την εγκατάσταση των εικονικών κόσμων στον υπολογιστή τους. Αυτό θα γίνει άμεσα.

Τις επόμενες ημέρες, από την επόμενη Δευτέρα ως και το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όλοι οι επιλεγέντες επιμορφούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με το ΚΕΚΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων, από 09.40 μέχρι 15.00 καθημερινά, για περαιτέρω οδηγίες και απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για τις πλατφόρμες. (τηλ. ΚΕΠΛΗΝΕΤ: 22810 79396, email Υπεύθυνου: ntzimop@sch.gr).

Η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση για τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου για τεχνικούς και πρακτικούς λόγους δε θα πραγματοποιηθεί, καθώς προϋπόθεση είναι η προηγούμενη εγκατάσταση της εφαρμογής εικονικών κόσμων και η δοκιμαστική χρήση της σε συνεργασία με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ.

Τις επόμενες ημέρες οι επιμορφούμενοι θα πρέπει να δοκιμάσουν την είσοδό τους στην πλατφόρμα MOODLE, όπου θα αναρτάται το υλικό και οι δραστηριότητες, με τους κωδικούς που θα τους αποστείλει το ΚΕΠΛΗΝΕΤ ή με τους κωδικούς που ήδη έχουν.

 Συνεπώς η πρώτη συνάντηση και γενική "πρόβα" στους εικονικούς κόσμους μετατίθεται στις 16 Φεβρουαρίου στις 18.00. Όλοι θα πρέπει τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα να έχουν συνδεθεί στον εικονικό κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται από το Σχολικό Σύμβουλο 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων σε συνεργασία με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

21/01/2015

Ανακοίνωση για το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα: "Διαφοροποίηση της διδασκαλίας στη σύγχρονη ανομοιογενή τάξη" διάρκειας 30 ωρών.

 

Με βάση τον προγραμματισμό των επιμορφωτικών μας δράσεων για το β΄ τρίμηνο του σχολ. έτους 2014-2015, σας ανακοινώνουμε την πρόθεσή μας για υλοποίηση εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος 30 ωρών με θέμα «Διαφοροποίηση της διδασκαλίας στη σύγχρονη ανομοιογενή τάξη». Η αναγκαιότητα του επιμορφωτικού προγράμματος ξεκινά από την παραδοχή ότι η σύγχρονη σχολική τάξη έχει γίνει εξαιρετικά πολύμορφη και δύσκολα διαχειρίσιμη λόγω της ανομοιογενούς σύνθεσης του μαθητικού πληθυσμού και η διαφοροποίηση της διδασκαλίας – μαθησιακής διαδικασίας αποτελεί στοιχειώδη απαίτηση για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Δείτε εδώ ολόκληρη την πρόσκληση

Εκδηλώστε ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα εδώ μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου

 

 
 

Γ. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΜΕΣΩ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΚΟΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

06/11/2013

 ΕΝΑΡΞΗ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΚΟΣΜΩΝ

Το Σάββατο 9/11/2013 ξεκινάει το πιλοτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης μέσω εικονικών κόσμων.

Τόπος συνάντησης: Δημοτικό Σχολείο Βίβλου

Χρόνος συνάντησης: Σάββατο 9/11/2013, ώρα 18.30΄

Οδηγός χρήσης λογισμικού εικονικών κόσμων

Προτείνεται να έχετε μαζί σας τους φορητούς υπολογιστές σας για επιτόπου εγκατάσταση του προγράμματος

 

22/10/2013

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΚΟΣΜΩΝ

Έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τον υπεύθυνο του ΠΛΗΝΕΤ, κ. Τζιμόπουλο η πιλοτική εφαρμογή εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος σύντομης διάρκειας (περίπου 5-6 εβδομάδων) μέσω εικονικών κόσμων και συγκεκριμένα της πλατφόρμας opensim (http://www.opensim.net). Το θέμα του προγράμματος θα σχετίζεται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, πρωτίστως όμως ενδιαφέρει η λειτουργία της πλατφόρμας, η χρήση δηλαδή της πλατφόρμας και η πρακτική διερεύνηση των εναλλακτικών δυνατοτήτων επιμόρφωσης - τηλεκπαίδευσης που παρέχει. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στους συμμετέχοντες.

 
Επειδή το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε στενό γεωγραφικό πλαίσιο, ως εξής:
 
Κάθε πολυθέσιο σχολείο της Νάξου και της Αμοργού (4θέσιο και άνω), καθώς και τα Σχολεία της Ίου, Σχοινούσας, Δονούσας, Ηρακλειάς και Κουφονησίων καλείται, σε προαιρετική βάση,
να προτείνει έναν εκπαιδευτικό για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα (κατά προτίμηση από το μόνιμο προσωπικό του σχολείου, συμπεριλαμβανομένου και του Δ/ντή). Αν υπάρχουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι, να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω προϋποθέσεις κι αν πάλι υπάρχουν περισσότεροι από έναν ενδιαφερόμενοι, μπορεί να γίνει κλήρωση.
 
Απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής είναι ο προτεινόμενος εκπαιδευτικός :
- να έχει καλή γνώση στη χρήση των νέων τεχνολογιών (να προηγηθούν οι πιστοποιημένοι στο Β΄επίπεδο επιμόρφωσης και εν συνεχεία, αυτοί που ολοκλήρωσαν εξ αποστάσεως πρόγραμμα του ΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων "Αξιοποίηση των ΤΠΕ Ι ή ΙΙ").
- να διαθέτει υπολογιστή με στοιχειώδεις προδιαγραφές (RAM τουλάχιστον 1 GΒ, Επεξεργαστή τουλάχιστον 1.6. GHz, κάρτα γραφικών τουλάχιστον 128 ΜΒ).
- να διαθέτει γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο (τουλάχιστον 2 Mbs).
- να διαθέτει κάμερα, μικρόφωνο και ακουστικά (ή ηχεία).
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δίωρη ή τρίωρη απογευματινή επικοινωνία σε εβδομαδιαία βάση (1 φορά την εβδομάδα για 5-6 εβδομάδες). Επίσης ενδέχεται να προτείνονται σύντομες δραστηριότητες για εκπόνηση.
 
Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου το πρωί θα γίνει παρουσίαση του προγράμματος (φιλοσοφία, στόχοι, διαδικασία, λογισμικό, περιεχόμενο κ.ο.κ.) για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από τον κ. Τζιμόπουλο, υπεύθυνο του προγράμματος. Η παρουσίαση θα γίνει στο εργαστήριο πληροφορικής του Δημ. Σχολείου Βίβλου. Θα σας σταλεί σχετική πρόσκληση.
 
Παρακαλούμε τους δ/ντές / προϊσταμένους να ενημερώσουν όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τους και αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον να μας αποστείλουν τα στοιχεία του εκπαιδευτικού που προτείνει ο Σύλλογος διδασκόντων του σχολείου (ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού, κινητό τηλέφωνο, email), μέχρι τις 30/10/2013.