ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΧΟΛ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ (σχολ. έτους 2017-2018) 

  <αρχική  σελίδα>                                                                <<παλιότερες ανακοινώσεις>>

 

Προεδρικό Διάταγμα 79/2017  Λειτουργία Δημ. Σχολείων 2017-2018 (εγκύκλιος ΥΠΠΕΘ) Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ολιγοθέσιων Σχολείων Αναδιάρθρωση -εξορθολογισμός -διαχείριση διδακτέας ύλης δημοτικού φόρμες ωρολογίων προγραμμάτων όλων των τύπων σχολείων
   

22/9/2017 ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦ. ΑΝΑΓΚΩΝ - ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ - ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ

Στο πλαίσιο των επικείμενων συνεδριάσεων του Συλλόγου Διδασκόντων για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου σχολ. έτους 2017-2018, προτείνουμε να συζητηθούν και τα παρακάτω θέματα:

 

Α. ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

 

Εφαρμόζοντας και φέτος την πρακτική των προηγούμενων χρόνων , η οποία συμβάλλει σημαντικά στο σχεδιασμό της επιμορφωτικής μας δράσης με βάση τις επιμορφωτικές ανάγκες και ενδιαφέροντα των ίδιων των εκπαιδευτικών, στον παρακάτω σύνδεσμο θα είναι διαθέσιμη η διαδικτυακή φόρμα για την ανίχνευση των επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών της περιφέρειας ευθύνης μας για το σχολικό έτος 2017-2018.

Απευθύνεται πρόσκληση σε όλους τους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Ευθύνης μας να συμπληρώσουν τη φόρμα. Η συμμετοχή στην έρευνα είναι ανώνυμη και προαιρετική. αλλά καθοριστική για την αντιπροσωπευτικότητα των αποτελεσμάτων.

Προκειμένου, λοιπόν, να μη σχεδιάζουμε μόνοι μας στις επιμορφωτικές δράσεις μας, παροτρύνουμε όλους τους συναδέλφους, όλων των ειδικοτήτων, να διαθέσουν το απαιτούμενο 5λεπτο για τη συμπλήρωση της φόρμας.

Προθεσμία συμπλήρωσης της φόρμας: 6/10/2017.

 

Συμπληρώσετε τη διαδικτυακή φόρμα παρακάτω.

 

 ------------------------------------------------------------

Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

 

Στο πλαίσιο της επιμορφωτικής μας δράσης, προσκαλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων κάθε σχολείου  να προτείνουν ένα ή δύο θέματα που συγκεντρώνουν κατά σειρά προτεραιότητας το ενδιαφέρον των περισσότερων εκπαιδευτικών του σχολείου για εκτός διδακτικού ωραρίου ενδοσχολική επιμόρφωση με βάση και τις προβλέψεις της παραγράφου 6 του άρθρου 3 του Π.Δ. 79/2017. Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να γίνουν προτάσεις για θέματα όπως διαχείριση μαθησιακών και συμπεριφορικών προβλημάτων – ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, διαφοροποίηση διδασκαλίας, αξιοποίηση των ΤΠΕ – διαδραστικών συστημάτων στη διδασκαλία, διδακτική επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, δημιουργία σχολικού ιστότοπου ή μπλογκ κ.ο.κ.

Προθεσμία: 6/10/2017.

 

 --------------------------------------------------------------------------------

 

Γ. ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

 

Καλούνται οι δάσκαλοι ΠΕ70 όλων των τάξεων και οι δάσκαλοι των ολιγοθέσιων σχολείων να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ανάληψη δειγματικής διδασκαλίας στην τάξη τους (σε συγκεκριμένο διδακτικό αντικείμενο, ενότητα, κεφάλαιο). Η δειγματική διδασκαλία, ανάλογα με το αντικείμενο, θα είναι 45λεπτη ή 90λεπτη και θα την παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί της αντίστοιχης τάξης όλων των σχολείων (ισχύει για Νάξο, Θήρα και Μύκονο).

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς ή με ηλεκτρονικό μήνυμα  μαζί μας μέχρι 6/10/2017.  

  

Οι Δ/ντές-ντριες και Προϊστάμενοι-ες των σχολείων παρακαλούνται, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Συλλόγου Διδασκόντων, να εισηγηθούν τα παραπάνω θέματα και να παρακινήσουν τους συναδέλφους για θετική ανταπόκριση στις παραπάνω προσκλήσεις.

 

 

   
21/9/2017 Απογευματινή συνάντηση συνεργασίας με τους/τις Δ/ντές/τριες των Δημ. Σχολείων Μυκόνου

Προσκαλούμε τους/τις Διευθυντές/ντριες των Δημ. Σχολείων της Μυκόνου σε απογευματινή συνάντηση εργασίας την Τρίτη 26/9/2017 και ώρα 18.00 στο 1ο Δ. Σ. Μυκόνου, για να συζητήσουμε τα ενδεχόμενα προβλήματα και τις αναγκαίες ενέργειες αναφορικά με τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, την οργάνωση και λειτουργία των σχολείων.

   
19/9/2017 ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ - ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
   
19/9/2017 Για τις μικρές τάξεις (Παιχνίδια γνωριμίας - ενίσχυσης ομάδας)

 

Παιχνίδια Γνωριμίας κι Ενίσχυσης της Ομάδας from eirmatth
   
17/9/2017 ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ
   
15/9/2017 Ενημερωτική - επιμορφωτική τηλεδιάσκεψη με εκπ/κούς απομακρυσμένων ολιγοθέσιων
Η τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας appear in τη Δευτέρα 18/9/2017 από τις 8.00 ως τις 13.00΄ με κύρια θέματα (α) οδηγίες για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, (β) απαιτούμενες ενέργειες με βάση τις πρόσφατες αλλαγές του Π.Δ. 79/2017 και (γ) οδηγίες για την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος με βάση την Υ.Α. Αριθμ. 83939/Δ1 (ΦΕΚ 1800/2017).
 

Χρόνος

επιμορφωτικής συνάντησης:

Δευτέρα, 18/09/2017, ώρα 8.15 – 13.00΄

Τόπος:

Γραφείο μας και απομακρυσμένα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία περιφέρειας ευθύνης μας, αντίστοιχα.

Εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν:

Όλοι οι εκπ/κοί των Δημ. Σχολείων Δονούσας, Σχοινούσας, Κουφονησίων, Ηρακλειάς, Θηρασίας και Ανάφης

Αντικείμενο

επιμορφωτικής

συνάντησης:

Η παροχή οδηγιών – ενημέρωσης για την έναρξη του σχολικού έτους και τον προγραμματισμό του εκπ/κού έργου

Πρόγραμμα επιμορφωτικής συνάντησης

·           8.15 - 8.30΄: Είσοδος στην πλατφόρμα – Εγγραφή

·           8.30 - 8.50΄: Σύντομος χαιρετισμός - αλληλογνωριμία

·           8.50 – 9.40΄: Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου – πρόσφατες αλλαγές και αναγκαίες ενέργειες - Συζήτηση

·           9.40 – 10.10΄:   Διάλειμμα

·           10.10 – 10.50΄: Κατάρτιση και εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος – Σημαντικότερες αλλαγές – Επίλυση αποριών

·           10.50 – 11.30΄: Αναδιάρθρωση, εξορθολογισμός και διαχείριση της διδακτέας ύλης – Εφαρμογή της στην ολιγοθεσιακή διδασκαλία - Συζήτηση

·           11.30 – 11.50΄: Διάλειμμα

·           11.50 – 13.00: Αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία της ολιγοθεσιακής τάξης – Διδακτικές και παιδαγωγικές πρακτικές - Λειτουργία ολοήμερου - Συζήτηση

·           13.00΄: Λήξη εργασιών

   
12/9/2017 Ενημερωτική συνάντηση με γονείς Δημ. Σχολείου Χαλκείου Νάξου

Η συνάντηση με τους γονείς των μαθητών του Δημ. Σχολείου Χαλκείου έχει προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή 15/9/2017 και ώρα 13.00 με κύρια θέματα τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου και τις πρόσφατες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του ολιγοθεσίου δημοτικού.

   
14/09/2017 Tετράδιο γραφής Α΄ τάξης (εκτυπώσιμη μορφή pdf)

Προτεινόμενο εξώφυλλο

Μετά από την επιτυχημένη χρήση του Τετραδίου Γραφής Α΄ τάξης τα προηγούμενα σχολικά έτη στην περιφέρεια ευθύνης μας, ενημερώνουμε τους δασκάλους και τις δασκάλες της Α΄ τάξης ότι το τετράδιο παραμένει διαθέσιμο σε εκτυπώσιμη μορφή (μπορεί να αποσταλεί απευθείας ο σύνδεσμος στο τυπογραφείο).

Το περιεχόμενο του τετραδίου γραφής της Α΄ τάξης προτάθηκε από ομάδα δασκάλων της Α΄ τάξης Δημ. Σχολείων της Νάξου κατά τη διάρκεια απογευματινού εργαστηρίου υπό την καθοδήγηση του Σχολικού Συμβούλου 3ης Περιφέρειας Π. Ε. Κυκλάδων.

Η σελιδοποίηση και επιμέλεια του εντύπου έγινε από το Σχολικό Σύμβουλο.

Τόσο με τη δομή του όσο και τη γραμματοσειρά, το τετράδιο μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τους διδάσκοντες της Α΄ τάξης, απαλλάσσοντάς τους από τον καθημερινό βραχνά συμπλήρωσης των τετραδίων. Θα αποφευχθούν επίσης λανθασμένες γραφές ορισμένων γραμμάτων.

Για τις ανάγκες του τετραδίου δημιουργήθηκε ειδική γραμματοσειρά.

Η γραμματοσειρά του τετραδίου

Μπορείτε να την εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας (αποθήκευση, αντιγραφή - επικόλληση στο φάκελο γραμματοσειρές (fonts) του Πίνακα ελέγχου του υπολογιστή) για χρήση της στις εργασίες που δίνετε στους μαθητές σας.

Κενό τριχάρακο φύλλο εργασίας

(μπορεί να εκτυπωθεί και να αξιοποιηθεί ως φύλλο γραφής για την Α΄ τάξη σε συνδυασμό με την προτεινόμενη γραμματοσειρά)

Προτεινόμενη Φορά Γραφής των Γραμμάτων για την Α΄ Δημοτικού

 

   
12/9/2017

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

 

Εν όψει των αρχικών συναντήσεων των εκπαιδευτικών με τους γονείς των μαθητών της τάξης τους, παραθέτουμε κάποιες προτάσεις μας για το θέμα αυτό, επειδή είναι αναμφισβήτητα καθοριστικής σημασίας για να κυλήσει όλη η σχολική χρονιά με επιτυχία και χωρίς προβλήματα. Προτείνουμε:

 

1.    Η πρώτη συνάντηση να προγραμματιστεί το συντομότερο δυνατόν, αφού όμως ο εκάστοτε εκπαιδευτικός έχει ολοκληρώσει το μεθοδολογικό του σχεδιαασμό, έχει κατασταλαγμένο τον τρόπο που θα διαχειριστεί την τάξη, τη διδακτέα του ύλη, τα διαθεματικά προγράμματα που θα αναλάβει, τις εκπαιδευτικές εξόδους από το σχολείο, τα βιβλία, τα τετράδια, τις κατ’ οίκον εργασίες, τη συμπεριφορά των μαθητών, τη συνεργασία με τους γονείς κ.ο.κ. Για να δρομολογηθούν σωστά τα παραπάνω, κάθε εκπαιδευτικός οφείλει να μελετήσει τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης http://klouvatos.mysch.gr/anakoinoseis_2016_2017.htm#exorthologismos και όλα έγγραφα που περιλαμβάνονται στον αναρτημένο στον ιστότοπό μας φάκελο με τις σημαντικότερες οδηγίες για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου http://klouvatos.mysch.gr/2017-2018/fakelos_enarxis_2017-2018.zip. Το νέο Π.Δ. 79/2017 θα πρέπει επίσης να μελετηθεί προσεκτικά, λόγω των σημαντικών αλλαγών που εισάχθηκαν για διάφορα ζητήματα.   

2.    Στη συνάντηση αυτή να δοθούν σαφείς και λεπτομερείς πληροφορίες για τη διδακτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε κάθε μάθημα, οδηγίες για τον τρόπο μελέτης στο σπίτι (εξυπακούεται ότι η κατ’ οίκον μελέτη ανατίθεται με φειδώ και μόνο όπου υπάρχει ανάγκη (βλέπε σχετικές εγκυκλίους στο φάκελο έναρξης) και να οριστεί ο τρόπος επικοινωνίας – ενημέρωσης – ανατροφοδότησης μεταξύ εκπ/κού και γονέων.  

3.    Όπου κριθεί ότι ενδείκνυται, αναγνώστε ή παραπέμψτε τους γονείς στις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και εγκυκλίους που αναφέρονται σε συγκεκριμένα ζητήματα και κυρίως αυτές που αφορούν στις πρόσφατες αλλαγές στη λειτουργία του σχολείου  (βλέπε Π.Δ. 79/2017) και τις κατ' οίκον εργασίες. Εναλλακτικά μπορείτε να τους παραπέμψετε στον ιστότοπό μας http://klouvatos.mysch.gr, στον οποίο μπορούν να βρουν πρόσθετο χρήσιμο υλικό για πολλά θέματα που τους αφορούν.   

 

Οπωσδήποτε να γίνει σαφές στους γονείς ότι:

 

·         Η ώρα προσέλευσης (8.00 - 8.15) πρέπει πάση θυσία να τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλους, διαφορετικά διακόπτεται η μαθησιακή διαδικασία και ο μαθητής χάνει πολύτιμο μαθησιακό χρόνο. Το ίδιο σημαντικό είναι να τηρηθεί η έγκαιρη παραλαβή των μαθητών την ώρα λήξης των μαθημάτων. Κανένας γονέας δεν εισέρχεται και δεν παραμένει στο σχολικό χώρο, ούτε μεταφέρει την τσάντα του μαθητή. Εισέρχονται μόνο κατά τις προγραμματισμένες ενημερωτικές συναντήσεις ή όταν προκύπτει έκτακτη ανάγκη.

·         Για την ασφαλή αποχώρηση των μαθητών οι γονείς να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση για το ποια πρόσωπα θα μπορούν να παραλαμβάνουν το μαθητή ή αν αυτός θα αποχωρεί μόνος του με ευθύνη δική τους ή με μέσο μαζικής μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης, θα ενημερώνεται εγκαίρως ο γονέας, ο οποίος θα δίνει τη συγκατάθεσή του και θα αναλαμβάνει την ασφαλή αποχώρηση του μαθητή (βλέπε Π.Δ. 79/2017).

·         Ο έλεγχος της τσάντας από τους γονείς να είναι καθημερινός – κυρίως στις μικρές τάξεις. Ο  έλεγχος αφορά στο (α) αν υπάρχουν ή έχουν ολοκληρωθεί οι κατ’ οίκον εργασίες, (β) αν υπάρχει ενημερωτικό σημείωμα από το σχολείο και (γ) ότι δε μεταφέρεται άσχετο υλικό προς το σχολείο.

·         Να επιδιώκεται από τους γονείς η μελέτη στο σπίτι να ολοκληρώνεται από το μαθητή χωρίς την παρέμβαση άλλου προσώπου, με εξαίρεση τους μικρούς μαθητές που τον πρώτο καιρό ίσως χρειάζονται βοήθεια.

·         Κάποια βιβλία, τετράδια και άλλα υλικά (π.χ μπλοκ ζωγραφικής ή μπογιές) θα παραμένουν στο σχολείο, κάποια άλλα ενδεχομένως στο σπίτι (βλέπε σχετικά τις οδηγίες μας και τις σχετικές εγκυκλίους που περιλαμβάνονται στο φάκελο έναρξης).

·         Αν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή άλλη ιδιαιτερότητα στο μαθητή για την οποία πρέπει ο εκπαιδευτικός να γνωρίζει, οφείλει ο γονέας να ενημερώσει τον εκπαιδευτικό της τάξης.

·         Αν στο σπίτι παρατηρηθεί οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του μαθητή που δεν εξηγείται εύκολα, ο γονέας θα πρέπει να ενημερώσει τον εκπαιδευτικό για να διερευνηθεί αν η αιτία βρίσκεται στο σχολικό περιβάλλον και αντιστρόφως.

·         Η διδακτική διαχείριση των μαθημάτων έχει διαφοροποιηθεί από παλαιότερα λόγω του εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης.   

·         Η μαθησιακή διαδικασία εντός και εκτός τάξης είναι αποκλειστική ευθύνη του / της εκπαιδευτικού και οι γονείς δεν εμπλέκονται, μπορούν όμως να διατυπώνουν την άποψή τους ως ανατροφοδότηση.  

·         Για οτιδήποτε προβληματίζει τους γονείς σχετικά με το παιδί τους ή τη λειτουργία της τάξης, οφείλουν αυτοί να απευθύνονται αρχικά στον ίδιο εκπαιδευτικό της τάξης. Αν το πρόβλημα (κατά τους γονείς) δεν επιλύεται εν ευθέτω χρόνω, επανέρχονται στον εκπαιδευτικό της τάξης ή στο Δ/ντή του σχολείου. Αν το πρόβλημα είναι παιδαγωγικής φύσεως και συνεχίζει να παραμένει άλυτο, μπορούν και οφείλουν να απευθύνονται στο σχολικό Σύμβουλο, του οποίου τα στοιχεία επικοινωνίας παρέχει κάθε εκπαιδευτικός στους γονείς (Κλουβάτος Κων/νος -Σχολικός Σύμβουλος 3ης Περιφέρειας Δημ. Εκπ/σης Ν. Κυκλάδων - Σχολή Ουρσουλινών -84300 – Νάξος - τηλ/φαξ: 2285024506, κινητό: 6972124533, email: klouvatos@sch.gr site: http://klouvatos.mysch.gr). Όσο πιο ξεκάθαρη γίνει αυτή η διαδρομή επικοινωνίας, τόσο καλύτερα επιλύονται τα ενδεχόμενα προβλήματα.

 

Είναι επίσης σημαντικό από τη συνάντηση αυτή να διασφαλιστούν κάποιες παράμετροι που έχουν αποφασιστική σημασία στην πρόοδο και την αποδοτικότητα των μαθητών και ολόκληρης της τάξης:

 

·         Η εμπιστοσύνη των γονέων στο πρόσωπο του/της  εκπαιδευτικού και στον τρόπο που αυτός/ή λειτουργεί

·         Η διάθεση των γονέων να προβάλλουν θετικά στους μαθητές την εικόνα του /της εκπαιδευτικού και του σχολείου

·         Η συνέπεια λόγων και πράξεων και η τήρηση των κανόνων καλής συνεργασίας από όλες τις πλευρές (μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί)

 

Ειδικά οι εκπαιδευτικοί των ολιγοθέσιων σχολείων, λόγω των αλλαγών στα ωρολόγια προγράμματά τους και στο συνολικό τρόπο λειτουργίας τους, θα πρέπει να ενημερώσουν τους γονείς επιπροσθέτως για όλες τις πρόσφατες αλλαγές και να τονίσουν τη σημασία τους, καλώντας τους να υποστηρίξουν εμπράκτως τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου (απαρέγκλιτη τήρηση ώρας αποχώρησης: 16.00).

   

4/9/2017

ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

(περιλαμβάνει χρήσιμα έγγραφα και οδηγίες για την έναρξη του σχολ. έτους 2017-2018)

 

 

Οδηγίες Σχολ. Συμβούλου για προγραμματισμό εκπ/κού έργου

01/09/2017

 Συσκέψεις - Επιμορφ. Ημερίδες 1ου δεκαήμερου Σεπτέμβρη

Σας προσκαλούμε στις παρακάτω συσκέψεις και επιμορφωτικές Ημερίδες, οι οποίες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στη Νάξο και Θήρα εντός εργασιακού ωραρίου το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, για τις οποίες ήδη έχουμε λάβει σχετική έγκριση.

Οι συσκέψεις με τους Δ/ντές / Προϊσταμένους θα επικεντρωθούν σε θέματα αναφορικά με (α) την ανάληψη των καθηκόντων ως Δ/ντών, (β) την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος, (γ) τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, (δ) την εφαρμογή του Π.Δ. 79/2017.

Οι επιμορφωτικές Ημερίδες θα επικεντρωθούν σε θέματα αναφορικά με (α) τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, (β) την εφαρμογή του Π.Δ. 79/2017, (γ) την κατάρτιση του ωρολογίου προγράμματος, (δ) τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης. Η παρουσία των αντίστοιχων εκπ/κών στις συναντήσεις αυτές είναι υποχρεωτική βάσει του Ν. 1566/1985. Παρακαλώ για την ενημέρωση όλων των συναδέλφων και για την έγκαιρη προσέλευση όλων στις συναντήσεις.

 Χαιρετισμός - Έναρξη συνεργασίας 

Εγκύκλιος ΥΠΠΕΘ για λειτουργία Δημ. Σχολείων το σχολ. έτος 2017-2018

 

 

...Παλιότερες ανακοινώσεις - έγγραφα (σχολ. έτους 2016-2017)